perjantai 28. kesäkuuta 2013

Mitä on Let's Play?

Tämä Let's Play on ollut jo vähän aikaa kuuma aihe, joten ajattelin laittaa tänne vähän tekstiä siitä.

Let's Play (lyhennettynä usein LP, suomeksi käytetään myös nimiä "Pelataan", "Pelaillaan" jne.) tarkoittaa videopelaajan pelikuvan ja puheen (mahdollisesti myös kasvojen) taltioimista sekä niistä koostetun videon julkaisemista Internetin videopalveluissa, joista suosituinpana YouTubessa.


Let's Playn kuvaajia kutsutaan nimillä selostaja, kommentaattori ja yleisin nimitys on youtubaaja. Let's Playn tekijät kasvattavat suosiotaan hankkimalla katselukertoja ja tilaajia paikassa, jonne he julkaisevat videonsa. Let's Play videoita kuvataan tietokoneella tai erinlaisilla konsoleilla.


Monet videoiden tekijät tekevät monia eri sarjoja eli pelaavat jotakin peliä läpi tai vastaavaa. He myös tekevät erinlaisia special-videoita, kun ovat saavuttaneet tietyn rajapyykin. Let's Play videoita on kahdenlaisia. Livevideoita ja jälkivideoita. Livevideoissa puhutaan samalla kun pelataan. Jälkivideoissa pelataan ensin video ja sitten puhutaan videon kuvauksen jälkeen. Video ja ääniraita yhdistetään sitten editointiohjelmalla. Näin sinun on helpompi keskittyä kertomaan jostakin valitsemastasi aiheesta. Let's Play videoista tehdään myös kollaaseja. Eli  jos kuvaat todella pitkän videon. Voit valita julkaistavaan videoon parhaat palat siitä videosta, jonka kuvasit. On myös mahdollista tehdä Let's Play videoita monella hengellä. Eli voit tehdä videoita kavereittesi kanssa tai yksin.



Tietokoneella yleisinpiä videonkaappausohjelmia ovat Fraps, Bandicam ja Camtasia Studio. Konsoleilla käytetään capture cardeja, jotka taltioivat kaiken, jonka pelaaja näkee ja kuulee pelinäytöstään. Yleisiä capture cardeja ovat Avermedia Live Gamer HD, Elgato Game Capture ja Hauppauge HD PVR 2.

Videota ei kannata julkaista raakana vaan se kannattaa editoija. Lisätä musiikki, videokuva itsestäsi pelin aikana ja erinlaisia ääni- ja videotehosteita. Suosittuja editointiohjelmia ovat Sony Vegas Pro 12, Camtasia Studio ja Windows Movie Maker.

Yleensä Let's Play videoita tehdessä käytetää mikkiä johon puhutaan samalla, kun pelaat. Let's Playn tekijät joko selostavat peliä tai puhuvat jostakin valitsemasta aiheestaan. Katsojien on paljon mukavampi katsoa videota, kun joku puhuu siinä tai, jos siinä etes on musiikkia. Myös sujuva ja hauska puhuminen on hyvä plussa. Käytetyimpiä headsettimerkkejä ovat SteelSeries, Creative, Roccat ja Razer.

Maailmalla kuuluisia Let's Playn tekijöitä ovat CaptainSparklez, SkyDoesMinecraft, Bashurverse, Deadlox, Pewpiepie ja Syndicate. 


Kuuluisia suomalaisia Let's Playn tekijöitä ovat Exel80 & Jop, LaeppaVika, MrTuomo, MrJallu101, Raitzer, Colorhammer, xLeinonen, Pottux, EndOfFrames, Approman, NikEdits, TheTumej, MrMiksyy, Rawpotato ja paljon muita!

Toivottavasti tykkäsitte!


-Eetu 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti